1 Ölçü Kiş Hamuru
Harç
60gr Tereyağı
2 Adet Soğan (İnce Dilimlenmiş)
250gr Pazı (Yaprakları ve Sapları Ayrılmış, İnce Kıyılmış)
150gr Ceviz (İri Doğranmış)
2 Adet Yumurta + 1 Adet Yumurta Sarısı
250ml Krema
60gr Taze Rendelenmiş Gravyer Peyniri
Kiş Hamuru: Aşağıda ki, talimatları okuyarak hazırlayın. Hamuru tam pişmiş olacak şekilde yaklaşık 10-15 dakika pişirin. Harcı hazırlarken soğuması için kenarda bekletin.
Harç: Fırınınızı 180 dereceye ısıtın. Tereyağını geniş bir tavaya koyun ve orta ateşte eritin. Soğanları tavaya ekleyin ve yumuşayıncaya dek yaklaşık 3-4 dakika sote edin. Pazı saplarını ve cevizleri tavaya ekleyin. Saplar yumuşayıncaya dek yaklaşık 2-3 dakika kavurun. Pazı yapraklarını da ekleyerek yapraklar yumuşayıncaya dek 1-2 dakika daha pişirin. Tuz ve karabiber serpiştirin. Delikli bir kaşık ile pazılı karışımı kiş hamurunun üzerine aktarın ve yayın. Pazılı karışım su salmış ise bu suyu süzerek aktarmaya özen gösterin.Yumurtaları, yumurta sarısını ve kremayı bir kabın içinde çırparak karıştırın. Peyniri içine ekleyin ve rokalı harcın üzerine dökün. harcın içine sızmasına özen gösterin. Fırına verin ve altın rengini alana dek yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Sıcak olarak veya oda sıcaklığında servis edin.
Kiş hamuru:
225gr Böreklik Un
1 Çay Kaşığı Tuz
125gr Soğutulmuş ve Küp Doğranmış Tuzsuz Tereyağı
1 Tatlı Kaşığı Taze Sıkılmış Limon Suyu
4 Yemek Kaşığı Buz Gibi Soğuk Su
Kiş hamuru, un, yağ,su ve tuz kullanırak hazırlanır. Tereyağının ve suyun çok soğuk olması gerekir çünkü bu şekilde unun içindeki gluten oluşumu yavaşlatılır. Bu da daha gevrek bir hamur olmasını sağlayacaktır. Bu sonucu elde edebilmek için limon suyu veya sirke de eklenebilir.
Hamuru hazırlarken hızlıca çalışın. Hamurda ne kadar az oynarsınız o derece gevrek bir hamur olacaktır. Hamurunuz hazır olduğunda en az bir saat süreyle soğutulması gerekir. Soğutulmuş olan hamur açılır ve kalıba birebir uyacak şekilde yerleştirilir. Daha sonra harç dökülür ya da hamur önce boş olarak pişirilir.
El ile, Un ve Tuzu karıştırın. Tereyağını parmaklarınızla yedirerek pürüzlü bir kıvama gelene dek karıştırın. 3 Yemek kaşığı soğuk su ve limon suyu ekleyin. Bir araya gelene dek hızlıca karıştırın. Eğer gerekirse kalan suyu azar azar içine ekleyin. Robot ile un ve tuzu robotta karıştırın. Tereyağını katın; düğmesine bir basıp bir çekerek pütürlü bir kıvama gelene dek 10 saniye karıştırın. 3 yemek kaşığı soğuk su ve eğer kullanıyorsunuz limon suyu ekleyin. 6 kez düğmeye bir basıp bir durarak hamur haline gelene dek hızlıca karıştırın. Eğer gerekirse kalan suyu azar azar ekleyin.
Hamura disk şeklini verin ve streç film ile sarın. Açmadan önce buzdolabında 1 (veya 2 güne kadar) saat süreyle soğutun. Serin ve unlanmış bir yüzey üzerinde hamuru 30cm. çapında açın. Hamuru açarken merkezden dışa doğru hızlı hareketlerle açın. Hamuru gevşek bir şekilde merdanenin üzerine sarın ve çapı 23cm olan bir tart kalıbının içine bırakın. Tabana ve kenarlara parmaklarınızla bastırarak yerleşmesini sağlayın. Buzdolabında 30 dakika bekletin. Fırınınızı 200 dereceye ısıtın. Hamurun üzerine 2 kat alüminyum folyo serin. Folyonun üzerini seramik veya metal tart ağırlığı ya da kuru baklagil ile doldurun. Kalıbı fırına vererek solgun ve tebeşir beyazı bir renk alana dek yaklaşık 5-7 dakika pişirin. Folyoyu ve ağırlıkları kaldırın. Fırınınızın ısısını 180 dereceye düşürdükten sonra 5-7 dakika daha pembeleşinceye kadar pişirin. Bazı tartlar hamur yarı pişmiş iken, bazıları ise hamur tümüyle piştikten sonra harç ile doldurulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder