15 gr Yaş Maya veya 1 Paket 7gr 'lık Kuru Maya
1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
300ml Ilık Su
500gr Un
1 Tatlı Kaşığı Tuz
4 Yemek Kaşığı Sızma Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı İri Kaya Tuzu
6-10 Adet Cherry Domatez (Dilimlenmiş veya Bütün Halde)
2 Yemek Kaşığı Sızma Zeytinyağı
Taze Fesleğen Yaprakları (Süsleme için)

125ml ılık suyun çine mayayı ve şekeri koyun; bir çatal ile erinceye dek karıştırın. Kenara alarak köpükleninceye dek yaklaşık 10 dakika bekletin. Un ve tuzu geniş bir kabın içine eleyin. Mayalı karışımı, 2 yemek kaşığı yağı ve kalan suyu kabın içine ekleyin. Un yedirilinceye dek karıştırın ve sert bir hamur haline gelmesi için gerekirse biraz daha su ekleyin. Bir çalışma tezgahın üzerine un serpiştirin. Hamuru tezgahın üzerine alın. Hamura top şeklini verin ve yoğurmaya başlayın. Avucunuz ile hamura bastırarak genişlemesini sağlayın. Size göre dışta kalan ucunu alın ve içe doğru kıvırın. Sonra tekrar avuç içinizle dışa doğru bastırarak genişletin. Dış ucu tekrar tutun, bir çeyrek döndürün ve tekrar dışa doğru genişletin. Bu hareketleri 8-10 dakika tekrarlayın. Hazır olduğunda hamur pürüzsüz ve esnek bir kıvamda olmalıdır. Yüzeyin altında belirgin hava kabarcıklarına sahip olmalı ve elinizle üzerine bastırdığınızda hemen eski formuna geri dönmelidir. Hamuru içi yağlanmış bir kabın içine koyun ve üzerini temiz bir bezle örtün. Hacmi iki katına çıkana dek yaklaşık 2 saat kenarda bekletin. Fırınınızı 230 dereceye ısıtın. Kabarmış hamuru hafifçe unlanmış bir yüzey üzerine alın ve 2-3 dakika yoğurun. Hamuru yağlanmış bir fırın tepsisinin içine koyun ve ellerinizle 1cm kalınlığında açarak tepsiye yayın. Domatesleri üzerine yerleştirin. Tuz ve karabiber serpiştirin. Üzerinde zeytinyağı gezdirin. Tepsiyi fırına verin ve ekmeğin üzeri altın rengini alana dek 20-25 dakika pişirin. Üzerini fesleğen yaraklarıyla süsleyin. Sıcak olarak veya oda sıcaklığında servis yapın.
** Focaccia bir italyan pidesidir. Hamur genelde zeytin, biberiye, adaçayı, kekik ve diğer farklı baharatlarla lezzetlendirilir. Üzerine konan malzemeler ise (pırasa, soğan, zeytin, peynir, domates ve taze otlar) ya hamurun üzerine yerleştirilerek birlikte pişirilir ya da focaccia fırından çıkarılır çıkarılmaz üzerine yayılır. Ancak çok fazla üst malzeme ile ekmeğin lezzetini dağıtmamanızı öneririz; sade olarak da çok lezzetlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder